Föreläsning om musikproduktion med fri mjukvara

På förra kvällen med musikhack gick pettter igenom sin uppsättning med fritt licensierad mjukvara som bygger upp en studio för ljudproduktion.

Navet i det hela är den rekursiva akronymen JACK, en ljudserver som sköter sammankoppling av in- och utgångar. Det är väldigt flexibelt och fungerar med såväl MIDI-signaler som rå ljuddata och integreras väl med så gott som all ljudrelaterad mjukvara i GNU/Linux-världen (och säkert *BSD också). Detta är förinstallerat i exempelvis Ubuntu Studio.

Under presentationen demo:ades även lite live-effekter på ljud exempelvis. Bland annat genom en extern MIDI-synth, genom jack och sedan vidare genom Ardour. Ett exempel på en valfri ljudkälla i form av en musikfil visades också upp, återigen där Ardour fick agera ljudbehandlare och manipulera vågorna i realtid.

Det finns vidare en uppsjö med olika VST:er, dvs virtuella instrument, som är implementerade med fria licenser. Exakt vad som var vad kommer jag inte ihåg personligen eftersom men pettter visade en lista på en väldans massa alternativ och droppade ett par namn på några av de som producerar VST:er med hög kvalitet och således kan underlätta för att hitta i djungeln. Rekommendationer från personer som pysslar med musikproduktion är förstås alltid en bra väg att gå också.

Efter presentationen uppstod en liten diskussion kring “varför ska jag använda det här fritt licensierade istället för slutna program”? Slutsatsen som deltagarna verkade överens om var att man med fri mjukvara säkrast undviker “molnifieringen”, att alltfler proprietära program istället levereras som “tjänster”.

Bl.a. är Adobe Creative Cloud (inte ljud, men annan mediaproduktion) ett perfekt exempel på mjukvara som på grund av DRMDigital Restrictions Management – kräver fungerande internetaccess, verifiering av prenumeration mot fjärrserver med jämna mellanrum etc. Detta gör exempelvis att den slutna, molnifierade mjukvaran slutar fungera om servrarna är otillgängliga (leverantören går i konkurs, blir hackade eller upphör utveckla mjukvaran).

Att medvetet göra mjukvaran defekt på sådant vis är otänkbart för fri mjukvara där rätten att förbättra och distribuera vidare är inskriven i mjukvarulicensen. Det är en väldigt god anledning till att använda, stödja och sprida program som Ardour.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *