Flow och Kreativitet

Förrförra måndagens prat i sammanfattning:

Kreativitet

Att få saker gjorda:
Många har kontrollbehov och det är lätt att fastna i formfrågor, typ var ska den här låten passa in, vilka maskiner/ljud/instrument ska vara med, hur något ska något göras snarare än att det görs.
Då gäller det att lura kontrollbehovet! Släpp perfektionen och tänk “det är bättre att få nånting gjort än att inte göra något alls”.
Tänk inte på slutprodukten, allt kan förändras under gång. Och det kommer antagligen att bli bättre än vad du trodde, eller kunde föreställa dig, från början.
Tänk inte på formen. Låtlängd, namn, vilka instrument som ska passa in är inte viktigt i den kreativa processen.
Tänk inte på att du “måste” använda ett visst instrument bara för att du har köpt det, eller för att det låter ballt, ser ballt ut i en lista över prylar du använt. Använd de instrument/synthar etc som du känner för!

Tänk inte på vad nån ska tycka! I skapandefasen behöver ingen lyssna eller se på resultatet förutom du. När du är nöjd, senare i processen, kan andra bjudas in till att ha åsikter.

AVSLUTA SAKER! Det finns ett egenvärde i att känna att saker är avslutade, att man har åstadkommit något med en början och ett slut. En motivation kan vara att komma ihåg hur tillfredsställande känslan av att avsluta något var.

Kreativitet:
Det här knyter an till att få saker gjort, och handlar om att facilitera för kreativiteten. Kreativitet är på många sätt svårfångad, men det finns sätt att frammana kreativitet och inpiration, eller liksom “bädda” för den.

För mig handlar det om att bryta ner spärrar, inre censorer, en tänkt publik osv. Att brainstorma för sig själv och inte säga nej till några idéer är viktigt.

Kreativitet går att öva upp! Eftersom kreativitet handlar om att skapa något nytt som inte funnits tidigare måste du skapa nya kopplingar i hjärnan. Det kan du framförallt åstadkomma genom att göra nya saker, göra gamla saker på ett nytt sätt och tänka nya tankar.

Knep:
Vänd upp och ner på saker. Om du ofta börjar ett projekt med trummorna, börja med melodin. Om du oftast börjar med 120 bpm, börja med 80, eller 150

Tänka motsatt mot din instinkt:
– gör en ful låt
– gör en larvig låt
– använd ett instrument på “fel” sätt
– gör en låt av bara 3 element

Du kan också sätta upp artificiella begränsningar för dig själv. Du kan bestämma dig för att göra musik ett visst tidsspan, en låt om dan/veckan osv
Jens Lekmans projekt “Postcards” är ett exempel, där gjorde han en låt i veckan i ett helt år.
Youtube-kanalen FACT TV är ett annat exempel. I deras serie “against the clock” får artister 10 minuter på sig att göra en låt. Det kanske är lite kort, men du kan lika gärna använda 30 minuter eller en timme.

Jobba tillsammans med någon annan, då kan ni peppa varandra och motivera varandra till att få något gjort.

Jobba i flera faser, en mer cerebral och en mer intuitiv. Den svenska duon Minilogue berättar att de först letar upp samples och slingor och effekter, sedan går ut i skogen och rensar huvudet. Sedan går de in i studion och går efter magkänslan.

vilket leder oss in på….

Flow
Definition enligt wikipedia:
“Flow är ett medvetandetillstånd som inträffar när en individ blir helt uppslukad av en aktivitet och går bortom sin reflekterande självmedvetenhet samtidigt som den får en djup känsla av kontroll”

Enligt en bra artikel om flow skriven av en filmmusikkompositör besrkiver flow och hens approach till att uppnå flow:

Flow har 4 faser:
Fas 1: struggle
Få så mycket intryck och information in i hjärnan som möjligt till bristningsgränsen. Skapar stresshormonet kortisol
– artikelförfattarens projekt: att skriva musik till dokumentär om Egypten. I 15 minuter insöp hen så mycket info som möjligt. Egyptisk konst, musik, intervjuer med forskare etc.
Fas 2: relaxation
Att inte tänka på nånting, slappna av, promenera. Kroppen producerar lustgas för att rena kroppen från stresshormonet kortisol
– artikelförfattarens metod var lite annorlunda:
– armhävningar tills hen inte pallade längre
– dricker två koppar kaffe i snabb följd
– tar kosttillskott med tyrosin och fenylalanin som är två av de 20 aminosyror som är byggstenar i proteiner.
– lyssnar på musik med komplicerade rytmer och melodier och tittar på timelapse-filmer med naturbilder, vilket syftar till 2 saker:
– stänga av kritiskt tänkande
– aktivera kreativiteten
– Efter 3-4 minuter: Känner hur kreativiteten kommer rullande in som ett åskväder.
Fas 3: flow!
Ett intensivt tillstånd som kan vara en hel dag
– undvik datorer, stäng av telefonen osv. Allt som kan störa dig riskerar att ta dig ur flowet. Vissa äter inte ens under 8-10 timmar, bara går på toa

Fas 4: återhämtning
Flow förbrukar signalsubstanser i hjärnan, därför är det viktigt med en kost som innehåller aminosyror och vitamin b6 och C.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *