Mixern lever! Planering för våren?

Dagens musikhack blev inte lika mycket planering och genomgång av tidigare stuff som tänkt, men desto mer praktiskt och användbart hackande – Tomas, Petter och Mikael lyckades med gemensamma krafter hitta en fungerande (nåja) uppställning för vår begagnade mixer (en Soundcraft 200SR), där vi med hjälp av två spänningskuber och lite lödande lyckades få hjälpligt liv i den. Specifikt så ska bordets fem PSU-pinnar egentligen matas med +17V, -17V, +48V, samt två jord, men vår initiala gissning var att +48V endast är till för fantommatning av inkopplade mikrofoner, och att allt övrigt skulle fungera med enbart +/- 17V. Sagt och gjort löddes det fast en banankontakt för desssa internt, samt en jordkabel. Spänningskuberna levererar smidigt nog välisolerad och relativt fin ström, och den enas pluspol kopplades till den andras jord, för att totalt ge +/- 15V (vi fegade något).

Tyvärr fungerade de normala (24) kanalerna endast sporadiskt, även om all output fungerade, och även de 8 AUX-ingångarna. Efter mycket testande, fingrande, och huvudkliande så verkade det till slut fungera, utan att någon egentligen ändrats… Tills vi kastade en extra blick på var vi egentligen kopplat in vår ljudkälla… Det visar sig att genom att koppla in i Insert-ingången i stället för Line-ingången så fungerade det!

Mixer med två spänningskuber som levererar ström

Mixer med spänningskuber, tänger, lödkolv, och annan ljudutrustining.

Min högst personliga spekulation är att +48V förutom att ge fantommatning dessutom är viktig för att driva förförstärkarna på alla inputkanaler, vilka både mick- och line-ingångar går genom. Eftersom Insert-steget ligger _efter_ detta så fungerar det dock att skicka in ljud direkt där, vilket bör vara tillräckligt för att vi ska kunna använda bordet för jam!

För nästa måndag är planen tvåfaldig:

  1. Atari Punk Console-bygge för intresserade, som övning/introduktion till lödning, koppling och annat roligt
  2. Planering för våren – vad av tidigare har varit av intresse? Är det roligare med informativa föreläsningar, jam eller andra framträdanden? Är det roligare att bara Göra?

Förhoppningsvis ska det vid det laget dessutom finnas en lagom lista över lämpliga projekt att påbörja sin synthbyggarbana med, och även komponenter att härja med!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *