Atari Punk Console

I måndags (för en vecka sen) så byggdes det Atari Punk Consoles, med viss framgång!

En APC är i praktiken en enkel pulsvågs-oscillator med volym-, frekvens- och duty cycle-kontroller, byggd på 555/556-timerkretsar. Lite mer utvecklat så är en 555-timer en digital komponent som spottar ur sig en pulsvåg (fyrkantsvåg), och genom att använda den ena för att kontrollera den andra så uppnår man dels pulsvågsmodulation, dels ganska intressanta effekter när de båda tidscyklerna interagerar. Det är inte superenkelt att förklara exakt hur det låter, utan jag låter ljudexemplen tala för sig själv (APC byggd av pettter, spelad av johanw, mmn filmade).

Den APC som blev färdigställd blev ihopplockad på breadboards, vilket inte nödvändigtvis är en långsiktig lösning, men vi har även två-tre stycken under ihoplödning av olika personer. Komponentlista och schematik finns på väldigt många platser runtom på internet – just den vi använde ser ut såhär:

APC kretsschema för dubbla 555-timers

Kvällen kommer ägnas åt ytterligare lödande på existerande APC-projekt, och även lite experimenterande med filter och voltkontroll på breadboards, för att experimentera vidare med den APC som färdigställdes förra gången.

Breadboard-Atari Punk Console

Atari Punk Console på breadboards. Volymkontroll på den övre ratten, pitch och duty cycle på de nedre. Ljud-ut brevid volymkontrollen, och niovoltsbatterihållare för ström.

One thought on “Atari Punk Console

  1. Pingback: Baby8 Sequencer, lite experimentkretsar – Umeå Music Hackspace

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *